miercuri, 23 mai 2012

ZIUA EUROPEANĂ A PARCURILOR

În perioada 16 aprilie – 15 iulie 2012, Asociaţia Ecologică Floare de Colţ în parteneriat cu Grupul Şcolar „Voievodul Mircea” şi Primăria Municipiului Târgovişte, implementează proiectul „PARCUL DIN ŞCOALĂ – ŞCOALA DIN PARC”. Proiectul are ca scop reamenajarea şi modernizarea parcului Grupul Şcolar „Voievodul Mircea” în scopul utilizării eficiente, atât în activităţi educative, cât şi pentru a forma conştiinţa ecologică şi comportamentul responsabil al elevilor şi este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.
Activităţile desfăşutare până în prezent au fost: achiziţonarea de unelte pentru grădinărit, vopsirea gardului exterior al parcului, curăţarea copacilor şi plantarea primei serii de puieţi.
Şi pentru că este Ziua Mondială a Parcurilor, mâine va avea loc o nouă activitate de plantat puieţi şi flori precum şi de amenajare a unei săli de clasă în aer liber, în care elevii vor fi invitaţi să participe la ore de educaţie ecologică susţinute de voluntari ai AEFC. Elevii vor învăţa astfel într-un cadru natural deosebit, despre arii naturale protejate, despre specii de arbori, sau despre cum pot deveni voluntari în folosul naturii, totul într-o atmosferă destinsă, presărată cu jocuri interactive.

vineri, 11 mai 2012

PROIECTE DE MAI

În cadrul programului „Natura ne învaţă primii paşi în viaţă”, pentru luna mai, Asociaţia Ecologică Floare de Colţ are în desfăşurare două acţiuni adresate tinerilor, care pot participa astfel la activităţi de turism montan specializat.
Primul proiect, „Iniţiere în speologie” se adresează unui număr de 20 de tineri care vor avea ocazia să descopere tainele peşterilor, în perioada 18-20 mai 2012. Proiectul este realizat în parteneriat cu Şcoala „Ion Ciorănescu” Moroeni şi Primăria comunei Moroeni şi finanţat de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Dâmboviţa.
Cel de-al doilea proiect, cu acelaşi specific, intitulat „Farmecul adâncurilor” va reuni 27 de tineri în perioada 25-27 mai 2012. Este realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa şi Primăria oraşului Fieni şi finanţat de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa.
Ambele proiecte se vor desfăşura în munţii Bucegi/Leaota iar participanţii, însoţiţi de monitori ai asociaţiei vor fi cazaţi la Centrul de Agrement „Cerbul” de pe Valea Ialomiţei.

Prof. Marius Prundaru
Coordonator program

marți, 1 mai 2012

PLAIUL DOMNESC - JUNIOR RANGER 2012


În perioada 1 mai – 15 august 2012, AEFC implementează proiectul „PLAIUL DOMNESC – JUNIOR RANGER 2012”.
Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România în cadrul programului „Spaţii verzi”, componenta „Arii naturale protejate”.
Parteneri în acest proiect sunt:
-      Primăria oraşului Fieni
-      Primăria comunei Moroeni
-      Şcoala „Ion Ciorănescu” Moroeni
-      Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” Pucioasa
-      Grupul Şcolar „Voievodul Mircea” Târgovişte.
Scopul proiectului este de a creşte gradul de promovare şi popularizare în rândul a 300 de tineri din 3 localităţi ale judeţului Dâmboviţa, pentru ridicarea nivelului de cunoaştere şi acceptare a acestei arii protejate în rândul comunităţii locale.
Proiectul va avea ca activităţi principale:
-      amenajarea „Colţului Rezervaţiei Plaiul Domnesc” în cele două primării şi în cele trei şcoli implicate în proiect, prin realizarea şi montarea unor panouri cu informaţii şi fotografii despre rezervaţie;
-      campanie de informare în şcolile partenere, prin organizarea unor seminarii cu ocazia Zilei Mondiale a Biodivrsităţii;
-      organizarea unei tabere montane intitulată „Plaiul Domnesc – Junior Ranger 2012” în apropierea rezervaţiei.
Tabăra se va desfăşura în luna iulie pe o perioadă de 6 zile, în masivul Bucegi.
Cei 30 de elevi de la şcolile partenere, însoţiţi de monitori şi custozi ai AEFC vor deprinde tainele muntelui şi vor înţelege mai bine care este rolul unei arii naturale protejate.
Proiectul va contribui astfel la promovarea şi protejarea Rezervaţiei Naturale Plaiul Domnesc şi va stimula participarea copiilor şi tinerilor la activităţi de educaţie ecologică montană.
Prundaru Marius
Preşedinte AEFC, coordonator proiect