sâmbătă, 24 octombrie 2015

Voluntar în Bucegi - Proiect la final

În perioada 1-25 octombrie 2015, Asociația Ecologică Floare de Colț, implementează proiectul „VOLUNTAR ÎN BUCEGI”, a 55-a etapă a programului „Natura ne învață primii pași în viață”, program inițiat în anul 2010.
Având ca scop atragerea în activități de educație civică a elevilor din județul Dâmbovița, pentru promovarea ideii de voluntariat și creșterea numărului de voluntari, proiectul a implicat 30 de elevi de la Școala Coresi Târgoviște, coordonați de inimoasa profesoară Adriana Bărăscu, precum și 18 voluntari ai AEFC, în remarcarea și ecologizarea traseului turistic Tabăra Căprioara – Cabana Bolboci, din munții Bucegi.
Activitățile practice ale proiectului s-au desfășurat în mai multe etape, cea mai importantă având loc în perioada 9-11 octombrie 2015, la Centrul de Agrement Cerbul.
Au fost colectați 33 de saci de gunoi și au fost revopsite 284 de semne (marcaj cruce albastră și săgeți indicatoare) pe traseul: Tabăra Căprioara – Tabăra Cerbul – Tabăra Vânătorul – Muntele Orzea – Cabana Scropoasa – Cheile Zănoagei Mari – Camping Zănoaga – Cabana Bolboci.
Și pentru a îmbina voluntariatul cu dragostea de natură și dorința de a lăsa lumea puțin mai bună decât au găsit-o, o parte din elevii de la școala Coresi, vor să devină cercetași cu acte în regulă în organizația Națională „Cercetașii României” sau voluntari ai Asociației Ecologice Floare de Colț.   
Proiectul VOLUNTAR ÎN BUCEGI este finanțat de Consiliul Județean Dâmbovița și realizat în parteneriat cu Școala Coresi din Târgoviște.

Felicitări tuturor celor implicați și spor la treabă în viitoarele proiecte!





joi, 1 octombrie 2015

VOLUNTAR ÎN BUCEGI

Continuând tradiția începută acum cinci ani, odată cu programul „Natura ne învață primii pași în viață”, Asociația Ecologică Floare de Colț va implementa în perioada 1-25 octombrie 2015, a 55-a etapă a programului, intitulată „VOLUNTAR ÎN BUCEGI”.
Având ca scop atragerea în activități de educație civică a elevilor din județul Dâmbovița, pentru promovarea ideii de voluntariat și creșterea numărului de voluntari, proiectul va consta în implicarea unui număr de 30 de elevi în remarcarea și ecologizarea traseului turistic Tabăra Căprioara – Cabana Bolboci, din munții Bucegi. Activitățile practice ale proiectului se vor desfășura în perioada 9-11 octombrie 2015, iar cazarea participanților se va face la Centrul de Agrement Cerbul. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Dâmbovița și realizat în parteneriat cu Școala Coresi din Târgoviște.

Timp frumos și spor la treabă!



duminică, 23 august 2015

SCOALA CURAJULUI – O TRADIȚIE ÎN ZONA MONTANĂ

În anul 2009, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dâmbovița, a organizat pentru prima dată, la propunerea doamnei Ileana Bocanciu, o tabără națională intitulată „Școala Curajului”. Acțiunea a avut un asemenea răsunet, încât an de an, a fost apoi organizată de Asociația Ecologică Floare de Colț și finanțată de Ministerul Tineretului și Sportului, având desigur și alți parteneri.
În cele șapre ediții ale acestui proiect, au participat la tabere de educație non-formală cu specific montan, un număr de 528 de persoane, dintre care 480 de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani, în Munții Bucegi și Leaota, având ca locații de cazare Tabăra Cerbul sau Cabana Padina.
Anul acesta, în perioada 10-16 august 2015, un număr de 40 de tineri iubitori ai naturii, grupați în 8 echipe de câte cinci persoane și reprezentând tot atâtea unități de învățământ, au fost prezenți pentru o săptămână, în inima munților Bucegi, pentru a străbate trasee încântătoare, pentru a-și depăși limitele și desigur pentru noi prietenii și seri momente de neuitat.
În prima zi de mers, traseul străbătut a fost: Cabana Padina (1525m) – Valea Doamele – Vârful Doamnele (1402m) – Vîrful Omu (2507m) – Valea Obârșiei – Peștera – Padina. Drumul a fost lung și uneori obositor, dar toată lumea s-a întors cu amintirea peisajelor superbe, vremea fiind minunată.
Miercuri, efortul traseului lung, a fost înlocuit cu testarea curajului și tenacitatății, care au fost puse la încercare, la atelierele de tiroloană, escaladă la panou artificial (la sediul ANSMR) precum și cățărare la stâncă – manșă și coborâre în rapel, în zona Vărăria Mică.
Pentru ziua de joi, provocarea a crescut, cele 8 echipe având de parcurs Canionul Văii Horoabelor, un traseu spectaculos, în care mersul prin pădure, zonele de cățărare sau ascensiunea pe scări abrupte, alternează cu parcurgerea de poienițe sau mersul pe pietre, direct prin firul văii. Întoarcerea la Cabana Padina s-a făcut atât pe Plaiul Hoților cât și pe Drumul Grănicerilor – Șaua Strunga.
A urmat o nouă schimbare de program, pentru ziua de vineri fiind pregătite activități de speologie (vizită la Peștera Ialomiței și la Peștera Pustnicului), pentru a face diferența între o peșteră amenajată turistic și una „naturală”, precum și un concurs de orientare turistică cu harta și busola, în bazinetul Padina, concurs la care echipele s-au mobilizat pentru fiecare minut câștigat.
Sâmbătă a fost punctul culminant al programului, ținta fiind de astă dată Crucea Eroilor de pe Caraiman. La final de zi, mult așteptatul foc de tabără, în acorduri de chitară până târziu în noapte și regretul că s-a mai încheiat o aventură.
Proiectul Școala Curajului 2015 a fost finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului și realizat în parteneriat cu Organizația Națională „Cercetașii României” – Centrul Local „Naparis”, fiind inclus în programul „Natura ne învață primii pași în viață”, care a ajuns astfel la aproape 3000 de participanți.

Președinte AEFC

Prof. Marius Prundaru

marți, 4 august 2015

CUPA ORAȘULUI FIENI LA SPORTURI MONTANE - Priect la final



A 53-a etapă a programului „Natura ne învață primii pași în viață” intitulată  „CUPA ORAȘULUI FIENI  LA SPORTURI MONTANE”, s-a desfășurat în perioada 27-30 iulie 2015, la Centrul de Agrement Căprioara de pe Valea Ialomiței.
Având ca scop  practicarea sportului pentru sănătate, educaţie şi recreere, ca parte integrantă a modului de viaţă, în vederea menţinerii sănătăţii  individului şi a societăţii, în condiţii civilizate şi de siguranţă, proiectul a reunit în tabără, nouă echipe formate din câte cinci elevi cu vârsta între 10 și 16 ani, însoțiți de profesori și monitori, echipe care s-au întrecut în probe specifice: orientare turistică, alpinism, cros montan, speologie, mountain bike.
Copiii participanți au fost din orașul Fieni, dar și din Târgoviște și Constanța. Cu toții s-au simțit minunat, au învățat lucruri noi și folositoare, au petrecut patru zile în mijlocul naturii, iar probele i-au pus la încercare în fiecare clipă.
S-au legat noi prietenii, s-au învins temeri iar spiritul de fair play a fost mereu la înălțime. Nu au lipsit focul de tabără, cântecele de chitară sau marea bătălie cu apă. La final toți participanții au primit diplome, insigne și medalii iar cei mai destoinici, chiar și o cupă!
Buna desfășurare a proiectului a fost posibilă datorită finanțării din partea Carpatcement Holding SA și a Primăriei orașului Fieni, cărora atât participanții cât și organizatorii le mulțumesc și pe această cale.


luni, 3 august 2015

ȘCOALA CURAJULUI 2015



Asociaţia Ecologică Floare de Colţ este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în martie 2010, având ca scop atragerea tineretului în practicarea activităţilor ecologice şi a turismului montan specializat sau de agrement, în condiţii de deplină siguranţă şi cu protejarea mediului înconjurător.
Școala Curajului este o tabără care a devenit deja tradiție, anul acesta având loc a VII-a ediție. De-a lungul anilor, la acastă tabără au participat 484 de persoane, dintre care 440 de tineri, care au deprins astfel pasiunea pentru munte și natură.
În perioada 10-16 august 2015 se vor desfăşura în Munţii Bucegi la Cabana Padina, activităţile practice ale proiectului „Şcoala Curajului 2015”, proiect finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi realizat în parteneriat cu Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” – Centrul Local „Naparis”.
Timp de o săptămână, 40 de tineri, cu vârsta între 14 şi 35 de ani, iubitori ai muntelui şi cu rezultate deosebite la învăţătură,  vor participa la o mulţime de provocări, care le va pune la încercare curajul, voinţa şi tenacitatea. Ei vor parcurge trasee de drumeţie, vor intra în peşteri în adâncurile muntelui, vor participa la ateliere de căţărare şi rapel, se vor intrece la concursuri de orientare cu busola, vor face acţiuni de ecologizare sau se vor întâlni cu reprezentanţi ai Parcului Natural Bucegi şi ai Formaţiei Salvamont Dâmboviţa. Va fi o săptămînă plină de mişcare în aer liber, încheiată în sunet de chitară în jurul focului de tabără.
Să le dorim voie bună şi poteci însorite!

Prundaru Marius,
Preşedinte AEFC


luni, 13 iulie 2015

Cupa Floare de Colț - Un succes deplin!



Vacanța a început iar zilele toride de vară sunt mult mai ușor de suportat la munte, în susurul blând al izvoarelor și foșnetul răcoros al pădurilor. Astfel a început, cu multă voie bună, în mijlocul naturii,  Cupa Floare de Colț - Ediția I, concurs organizat în perioada 6-9 iulie 2015 de Asociația Ecologică Floare de Colț.
La concurs au fost selectate să participe opt echipe („Aqua albasră”, „Bufnițele verzi”, „Condorii Galbeni”, „Flacăra roșie a vieții”, „Full argint”, „Peștișorii aurii”, „Portocalii veseli” și „Ursuleții maronii”), formate din câte 5 tineri, cu vârsta între 14 și 35 de ani  reprezentând opt școli sau organizații din județul Dâmbovița (Cercul Ecologic „Coresi” Târgoviște , Colegiul Național „Constantin Cantacuzino” Târgoviște, Colegiul Național „Nicolae Titulescu” Pucioasa, Colegiul Național „Constantin Carabella” Târgoviște, Asociația Sportivă „Viitorul” Pucioasa, Școala „Mihai Viteazul” Târgoviște, Școala „Coresi” Târgoviște, Liceul Tehnologic „Nicolae Ciorănescu” Târgoviște).
Cei 40 de participanți s-au întrecut în cele patru zile, în probe specifice: drumeție montană, orientare turistică, alpinism, speologie și cros montan. Activitățile s-au desfășurat în Munții Bucegi și Leaota, locația de cazare fiind la Centrul de Agrement Căprioara, administrat de SC Carpatmontana Serv SRL. Probele obligatorii de concurs, au fost completate cu activități distractive precum jocuri,  dans, foc de tabără sau marea bătălie cu apă.
Chiar dacă a fost un concurs, iar unele echipe au realizat un punctaj mai mare decât altele, cu toții s-au simțit cîștigători în această tabără: tineri participanți, monitori sau însoțitori, personalul taberei. Au fost acumulate multe cunoștințe noi și folositoare, s-au legat multe prietenii, s-au învins temeri și obstacole aparent de netrecut, s-a lucrat în echipă, spiritul de fair play a fost la înălțime, iar la depărțire s-a lăsat cu lacrimi...
Proiectul face parte din programul „Natura ne învață primii pași în viață”, program care numără acum 2843 de participanți. A fost realizat în parteneriat cu Organizația Națională „Cercetașii României” – Centrul Local „Naparis” și finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dâmbovița.


joi, 2 iulie 2015

CUPA ORAȘULUI FIENI LA SPORTURI MONTANE



Programul „Natura ne învață primii pași în viață” continuă, cu a 53-a etapă, intitulată  „CUPA ORAȘULUI FIENI  LA SPORTURI MONTANE”.
Proiectul „CUPA ORAȘULUI FIENI  LA SPORTURI MONTANE”, având ca scop  practicarea sportului pentru sănătate, educaţie şi recreere, ca parte integrantă a modului de viaţă, în vederea menţinerii sănătăţii  individului şi a societăţii, în condiţii civilizate şi de siguranţă, va reuni la Tabăra Căprioara din Munții Bucegi, nouă echipe formate din câte cinci elevi cu vârsta între 11 și 18 ani, care se vor întrece în probe specifice: orientare turistică, alpinism, cros montan, speologie, mountain bike.
Proiectul este finanțat de Carpatcement Holding SA și Primăria orașului Fieni.
Mult succes și vreme bună!



joi, 28 mai 2015

CUPA FLOARE DE COLT

Școala s-a încheiat iar vacanța ne așteaptă! În perioada 6-9 iulie 2015, Asociația Ecologică Floare de Colț va organiza a 52-a etapă din programul „Natura ne învață primii pași în viață”, program în care au fost implicate până în prezent aproape 2800 de persoane.
Proiectul „CUPA FLOARE DE COLȚ” - Ediția I, va reuni la Tabăra Căprioara din Munții Bucegi, opt echipe formate din câte cinci tineri, care se vor întrece în probe specifice: drumeție montană, orientare turistică, alpinism, speologie și cros montan. Tinerii vor avea vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani și vor reprezenta școli sau organizații din județ.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Organizația Națională „Cercetașii României” – Centrul Local „Naparis” și este finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dâmbovița.

Mult succes și vreme bună!