luni, 24 iulie 2017
MARCAJE REFĂCUTE ÎN MUNŢII BUCEGI 17-20 iulie 2017
Desfăşurată în perioada 17-20 iulie 2017, acţiunea "Munţomanii la treabă" a fost un real succes!
Asociaţia Ecologică Floare de Colţ în parteneriat cu Şcoala "Coresi" Târgovişte şi HeidelbergCement România au organizat şi susţinut o tabără educativă de voluntariat şi educaţie nonformală în Munţii Bucegi. Timp de patru zile, cei 36 de elevi din judeţ, cu vârste între 10 şi 17 ani au avut ocazia să descopere o parte dintre minunile şi tainele muntelui.
În prima zi au făcut cunoştinţă cu lumea subterană, vizitând atât Peştera Ialomiţei cât şi Peştera Pustnicului aflată în apropiere. Au putut astfel să facă diferenţa între o peşteră amenajată pentru turişti şi una complet neamenajată şi să compare astfel mediul subteran aflat în două ipostaze diferite.
Ziua a doua a fost dedicată în special muncii. După ce au parcurs traseul Cabana Padina (1525m) - refugiul din Şaua Strunga (1893m) marcat cu cruce roşie, au făcut un binemeritat popas pentru refacerea forţelor, apoi s-au apucat de treabă cu nerăbdare şi voioşie. A fost refăcut marcajul bandă roşie între Şaua Strunga (1904m) şi Şaua Strunguliţa (1880m), precum şi marcajul punct galben între Şaua Strunguliţa şi Şaua Deleanu (1863m). Apoi, drept recompensă pentru munca bine făcută, copiii au urcat pe Vârful Tătaru (1998m) care oferă o privelişte extraordinară de jur împrejur, fiind vizibilă din acest punct, toată potcoava Bucegilor. La întoarcerea în tabără a fost organizat un atelier de pictură pe pietre, de astă dată doar pentru amuzament şi relaxare, după o zi plină de peripeţii.
Vremea frumoasă şi aerul curat de munte au fost prezente şi în ziua a treia, zi dedicată în cursul dimineţii, atelierelor de căţărare la panou artificial, tiroliană şi concurs de orientare turistică, iar după masa de prânz, activităţilor de ecologizare pe parcursul Padina - Peştera, traseu luat cu asalt de foare mulţi turişti, unii dintre ei fiind (din păcate...) mai puţini prieteni cu natura şi cu bunul simţ. Cu această ocazie s-a vizitat atât Centrul de Informare Turstică de la Peştera cât şi sediul Salvamont Dâmboviţa, unde copiii au stat de vorbă cu salvamontiştii. Seara, la focul de tabără, pe acorduri de chitară, s-au depănat amintiri din alte acţiuni ori sau făcut planuri pentru viitoarele proiecte.
În ultima zi, când prieteniile erau deja legate, iar încrederea în forţele proprii ajunsese la cote maxime, participanţii au avut de trecut prin cele mai dificile probe: căţărarea pe stâncă şi coborârea în rapel, ateliere organizate în punctul Vărăria Mică. Cu toată vârsta lor fragedă, copiii s-au descurcat de minune, dovedindu-şi unul altuia sau doar lor înşişi, curajul şi măiestria, pentru că mulţi dintre ei sunt de câţiva ani şi cercetaşi, membri ai Organizaţiei Naţionale "Cercetaşii României" - Centrului Local "Naparis". Aceştia, urmează ca la acţiunile următoare în mijlocul naturii, să schimbe eşarfa galbenă de lupişor (culoare specifică claselor I-IV), cu cea verde de temerar (specifică pentru clasele V-VIII), demonstrându-şi astfel progresul personal.
Tabăra "Munţomanii la treabă" a fost cea de-a 73-a etapă a programului "Natura ne învaţă primii paşi în viaţă", program susţinut de Asociaţia Ecologică Floare de Colţ şi în care au implicate peste 3700 de persoane, începând din anul 2010.
Vă aşteptăm cu drag alături de noi! - Ileana Bocanciu - Coordonator program
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu